Pengenalan Kurma
Kurma, sebutan di kalangan warga nusantara. Tamar, sebutan di kalangan bangsa Arab. Date, sebutan Inggeris.
Kurma adalah buah dari sejenis tumbuhan palma. Nama saintifiknya “Phoenix Dactylifera”. Tergolong dari spesis Arecaceae (Phoenix); sepertimana kelapa sawit, enau (kabung, kawung, eret, peluluk), salak (snake fruit), kelapa laut (palmyra) dan beberapa banyak lagi.
Kebanyakan pokok kurma tumbuh di negara-negara Timur Tengah dan Afrika Utara. Pembekal terbesar dunia didahului oleh Mesir, Iran, Arab Saudi, Amerika, Algeria, Iraq, Sudan, Oman, Libya, Tunisia, Cina, Morocco, Yamen, Nigeria, Turkey, Qatar, Mauritania, dan Chad. Israel juga tidak ketinggalan.
Jangka hayat sepohon kurma dari 60 tahum hingga ke 200 tahun.
Dewasa ini, pokok-pokok kurma semakin giat di tanam secara komersial/dibudidaya besar-besaran di serata pelusuk dunia; seperti Amerika Syarikat, Mexico, Brazil, Argentina, Afrika Selatan, Australia, Namibia, Sepanyol dan Itali.
Dipercayai kurma berasal dari daerah Teluk Parsi, Ditanam sejak era Mesopotamia hingga ke era Mesir kuno, seawal 4000 BCE. Petunjuk-petunjuk arkeologi pula menyatakan kurma telah menjadi makanan asasi negara-negara Timur Tengah sejak 6000 BCE yang lalu. Dizaman Mesir kuno kurma juga diproses sebagai arak.
Sehingga kini, kurma menjadi makanan utama dikalangan penduduk negara-negara Arab dan juga di kalangan umat islam. Malahan dikalangan warga rumpun nusantara, kurma sudah menjadi makanan yang digemari.
Dari kacamata Barat, kurma seolah-olah menjadi simbol makanan umat islam.
Kurma, Al-Qur’an dan Sunnah Rasulullah SAW
Kurma mengandungi pelbagai khasiat dan kegunaan. Di dalam Al-Quran, terdapat 21 ayat yang menyebut tentang kurma.
Rasulullah SAW sendiri telah memartabatkan kurma sebagai makanan yang berkhasiat tinggi. Dan juga menjadi makanan utama Baginda Rasulullah SAW. Pilihan utama Baginda ialah kurma "Ajwah", juga sebagai jenis kurma pertama yang ditanam sendiri oleh Baginda.
Rasulullah SAW pernah bersabda: "Sesiapa yang memakan 7 biji kurma ajwah dia akan terkawal daripada kejutan syaitan dan sihir pada hari itu".
Sabda Rasulullah SAW lagi: "Berilah makan buah kurma kepada isteri-isteri kamu yang hamil, kerana sekiranya wanita hamil itu memakan buah kurma, nescaya anak yang bakal dilahirkan akan menjadi anak yang penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya."
Rasulullah SAW menganjurkan umat islam berbuka puasa dengan buah kurma sebagaimana sabdanya daripada Anas RA bermaksud: "Rasulullah SAW berbuka puasa dengan beberapa biji buah kurma sebelum sembahyang. Sekiranya tiada terdapat kurma, maka Baginda akan berbuka dengan beberapa biji anggur. Sekiranya tiada anggur, maka Baginda meminum beberapa teguk air.” (Hadis riwayat Ahmad)
Diriwayatkan oleh Syaidatina Aishah RA yang menjelaskan, kurma mengandungi ubat. "Jika sesiapa yang selalu makan kurma akan dihindari daripada terkena racun yang dimakan."
Rasulullah SAW juga bersabda: "Rumah yang tidak ada kurma di dalamnya, akan menyebabkan penghuninya kurang sihat".
Jenis-jenis Kurma
Kurma terdiri dari berbagai-bagai jenis. Ada yang mengatakan beratus jenis. Ada juga yang mengatakan lebih dari seribu jenis. Tidak dapat dipastikan berapa jenis kurma sebenarnya. Jenis yang terkenal, mempunyai kualiti tinggi dan bernilai komersial, antaranya seperti berikut:
Khasiat Kurma
Dikalangan warga rumpun nusantara yang mencakupi lebih kurang 300 juta umat, kurma sudah menjadi bahan makanan yang digemari. Buah kurma boleh dimakan, sama ada mentah mahu pun ranum. Buahnya tahan lama untuk disimpan. Boleh juga dibuat jus, jem, kek, atau diadun dengan makanan-makanan lain sebagai hidangan penambah kelazatan.
Kurma juga mempunyai banyak khasiat. Amat sesuai bagi orang-orang yang mementingkan kesihatan. Amat sesuai dijadikan sebagai salah satu makanan harian. Amat sesuai bagi tumbesaran kanak-kanak. Dan amat sesuai pada wanita yang sedang hamil dan sesudah melahirkan bayi (bersalin).
Amnya; kandungan karbohidratnya tinggi, sekitar 60% ke 70%, kandungan proteinnya antara 1.8% hingga 2.0%. Manakala kandungan gulanya terutama glukos, fruktos dan dextros dari 50% hingga 57%.
1) Analisa Kandungan Nutrien Kurma
Kurma juga mengandungi berbagai vitamin penting, seperti vitamin A, K, thiamin, riboflavin, niasin, folates, asid pantothenik dan pyridoxine. Selain itu, buah kurma termuat juga berbagai zat phyto seperti vitamin B-kompleks. Juga zat galian/gizi lain seperti zat kalsium, copper, besi, magnesium, manganese, phosphorous,zinc, potassium dan sodium, dan juga asam nikotinat dalam jumlah memadai.
Semua zat-zat makanan yang terdapat didalam buah kurma, menjadikan ia sebagai makanan berkhasiat tinggi untuk kesihatan tubuh manusia.
2) Kurma Mengandungi Gula Fruktos, Glukos dan Dextros
Isi buah kurma yang mentah dan segar adalah lembut dan mudah dicerna kedalam tubuh. Gula yang terkandung didalam buah kurma seperti fruktos, glukos dan dextros dapat diserap secara lansung kedalam tubuh untuk digunakan sebagai tenaga. Zat-zat gula ini sudah diolah secara semulajadi/alami dan tidak membahayakan kesihatan.
Justru, buah kurma sangat sesuai dimakan ketika berbuka puasa atau sahur pada bulan Ramadhan. Juga sangat baik untuk diamalkan sebagai makanan hari-harian.
3) Serat Isi Kurma Baik Untuk Kesihatan Jantung Dan Usus
Kurma bebas kolesterol. Disegi kesihatan, dengan ketiadaan kolesterol amat baik untuk meredakan tekanan darah tinggi.
Isi buah kurma berserat. Serat isi kurma ini sangat berguna kerana bertindak menghindar suatu unsur yang dinamakan “kolesterol LDL” yang terdapat didalam badan, dari terus melekat ke pembuluh darah. Kolesterol LDL ini sebenarnya berperanan sebagai pembawa protein didalam pembuluh darah. Akan tetapi, apabila jumlah kolesterol LDL terlalu tinggi, ia akan melekat pada pembuluh darah. Saluran pembuluh darah menjadi semakin menyempit. Lama kelamaan aliran darah jadi terhalang. Apabila aliran darah terhalang, organ-organ penting seperti jantung tidak dapat menerima bekalan darah yang mencukupi. Akibatnya, jantung atau organ-organ lain tidak dapat berfungsi dengan sempurna. Situasi ini akan meningkatkan risiko serangan sakit jantung secara tiba-tiba.
Justru, serat isi kurma amat berguna kerana ia akan menghakis kolesterol LDL dari terus melekat dan bertumpuk pada pembuluh darah. Dengan cara begini, serat isi kurma bertindak membantu melancarkan aliran darah ke seluruh organ-organ didalam tubuh. Kurma adalah anti-serangan jantung.
Serat isi kurma juga baik untuk mengurangkan risiko sembelit. Serat isi kurma berfungsi melawaskan perut pada penderita sembelit, terutamanya pada wanita yang sedang hamil, kerana kebanyakan wanita hamil kerapkali menderita sembelit. Serat ini bertindak memecahkan makanan yang terkumpul didalam usus. Dengan demikian, makanan yang tekumpul akan lebih mudah bergerak untuk dihadam dan dicerna oleh usus perut. Kurma adalah anti-sembelit dan anti-kanser usus.
4) Kurma Mengandungi Anti-Oxidan Tannins
Kurma mengandungi anti-oxidan “Flavonoid Polyphenolic” seperti beta-carotene, crypto-xanthin, lutein dan zeaxanthin; singkatnya dikenali sebagai “tannins”. Tannins adalah unsur yang bertindak sebagai anti-oxidan semulajadi/alami, anti-bakteria, anti-kulat/jamur untuk kesihatan usus. Juga anti-jangkitan/penularan, anti- radangan dan anti-pendarahan. Tannins menjadi unsur membina dayatahan tubuh dari serangan pelbagai jenis penyakit. Kerana adanya tannins ini membuat rasa kurma mentah dan segar dimakan agak pahit dan masam.
Antioxidan tersebut ini berperanan melindungi sel-sel tubuh dan organ-organ didalam tubuh dari “oxygen free radicals”. Oxygen free radicals ini terjadi dimana sel-sel didalam tubuh terbentuk secara tidak sempurna; ketidak-sempurnaan ini boleh merosakkan kadar protein dan lemak didalam tubuh, boleh menyebabkan beberapa jenis kanser kepada usus besar, prostat, payudara, organ peranakan, paru-paru dan pancreas. Bahkan, boleh menjejaskan DNA manusia. Justru, kurma adalah anti beberapa jenis kanser.
Sementara zeaxanthin pula penting untuk kesihatan mata. Zeaxanthin diserap oleh retina mata. Bertindak sebagai anti-oxidan dan berfungsi sebagai pelindung pada silauan cahaya pada mata. Juga, melindungi dari kekejangan otot dan kekedutan kulit.
5) Kurma Kaya Vitamin A
Buah kurma kaya Vitamin A (mengandungi 149 IU per 100 g).
Buah kurma mengandungi kumpulan vitamin B-kompleks yang sempurna, dan juga vitamin K.
Vitamin B-kompleks berfungsi untuk mengendalikan metabolisma karbohaidrat dan mengawal kadar gula dan asid berlemak didalam tubuh untuk akhirnya digunakan sebagai tenaga. Unsur-unsur vitamin B-Kompleks seperti pyridoxine (vitamin B-6), niacin, asid pantothenic dan riboflavin menyumbang kepada kelancaran sistem metabolism ini.
Vitamin K pula diperlukan oleh tubuh untuk mengendali kecairan atau kepekatan darah dan juga untuk metabolisma tulang agar menjadi sihat dan tidak rapuh.
7) Kurma Juga Mengandungi Zat-zat Galian
Buah kurma juga mengandungi zat-zat galian seperti kalsium, manganese, copper, besi dan magnesium.
Kalsium ini adalah zat galian yang penting bagi pertumbuhan dan memelihara tulang dan gigi yang sihat. Sangat penting untuk pergerakan otot-otot, darah membeku apabila berdarah dan sistem saraf yang sihat.
Zat manganese pula diperlukan oleh tubuh bertindak bergandingan dengan enzim anti-oxidan “superoxide dismutase”. superoxide dismutase adalah sejenis enzim yang membina sel-sel tubuh dan sel-sel kulit agar sihat dan tegang, agar tidak cepat kekedutan.
Zat copper diperlukan oleh tubuh dalam pengeluaran sel-sel darah merah.
Zat magnesium diperlukan untuk pertumbuhan tulang. mencegah dari tulang menjadi rapuh/osteoporosis.
Buah kurma kaya kandungan zat besi (0.90 mg/100 g ). Zat besi diperlukan untuk membina sel-sel darah merah. Sel-sel darah merah ini berfungsi membawa zat-zat makanan keseluruh tubuh. Justru, buah kurma adalah anti kekurangan darah merah/anemia.
8) Kurma Juga Mengandungi Zat Elektrolyte, Seperti Potassium dan Sodium
Potassium adalah zat yang penting didalam pembentukan sel-sel dan cairan didalam tubuh, yang menyumbang kepada kelancaran tekanan darah dan degupan jantung.
Justru, potassium baik untuk melindungi dari serangan jantung dan perbagai komplikasi jantung.
9) Kurma Sangat Baik Untuk Wanita Hamil
Dengan adanya kandungan vitamin-vitamin, zat-zat galian yang penting yang sangat diperlukan oleh tubuh, maka buah kurma adalah amat sesuai untuk wanita yang sedang hamil dan selepas bersalin.
Dengan memakan buah kurma, otot-otot peranakan menjadi lebih kuat, mempermudah proses bersalin, dan mengurangkan pendarahan sewaktu dan selepas bersalin.
Unsur zat besi dan kalsium yang terdapat di dalam buah kurma adalah unsur yang paling tinggi bagi menambah susu ibu. Bagi ibu-ibu yang mempunyai masalah kekurangan susu, maka dengan memakannya dapat menggalakkan pertambahan kandungan susu. Ada kajian menunjukkan bahawa anak yang disusui oleh ibu yang selalu memakan buah kurma, akan mempunyai daya tahan dari serangan pelbagai penyakit semasa hayatnya.
10) Kurma Boleh Dimakan Dalam Pelbagai Bentuk
Buah kurma boleh dimakan dalam berbagai bentuk. Samada dalam bentuk buah segar, buah-buahan kering, dibuat jus, kek kurma atau berbagai lagi.
Kurma boleh dicampur dengan susu kambing atau lembu/sapi, yoghurt atau dengan roti atau butter untuk menmbahkqan keenakan apabila memakannya.
Ada juga kurma disajikan bersama badam dan madu. Kurma dibuang bijinya dan diganti dengan kacang tanah, badam atau gajus bagi menambahkan keenakan.
Ada juga buah-buah kurma direndam semalaman kedalam susu kambing kemudian diblend bersama madu dan serbuk buah pelaga untuk kesihatan danmenambah tenaga.
Perhatian !!!
1) Kurma mengandungi tyramin. Tyramin adalah suatu unsur yang selalunya terdapat didalam keju atau daging yang tersimpan lama. Sesiapa yang mengambil ubat monoamine oxidase (MAO) untuk meredakan tekanan darah tinggi perlu menghindar dari memakan kurma, kerana tyramin boleh bertindak balas pada ubat MAO ini, mengakibatkan tekanan darah tinggi akan lebih meningkat dan boleh mengancam nyawa. Tyramin juga boleh menyebabkan migraine.
2) Boleh meningkatkan kadar gula didalam tubuh. Kurma kaya dengan zat gula. Gula-gula ini tidak membawa akibat buruk pada orang yang sihat. Akan tetapi, pada penderita sakit kencing manis/diabetes dinasihatkan jangan memakan buah kurma atau jus kurma, kerana ini akan menambah risiko kadar gula yang semakin tinggi didalam tubuh. Boleh mendatangkan kesan yang lebih serious.
3) Kerosakan pada gigi. Sesudah memakan kurma, adalah penting menggosok gigi. Buah kurma yang sudah masak ranum akan melekit pada celah-celah gigi. Kerana kandungan gulanya yang tinggi, ini boleh menyebabkan kerosakan pada gigi.
4) Kurang baik pada orang yang mengamalkan “diet”. Bagi orang yang sedang mengamalkan diet untuk melansingkan tubuh, tidak digalakkan memakan buah kurma terlalu banyak. Kandungan gula yang tinggi didalam buah kurma, meskipun semulajdi/alami, namun akan sedikit sebanyak mempengaruhi pertambahan berat badan.
5) Tidak dinasihatkan bagi penderita Cirit Birit. Orang yang sedang menderita cirit birit dinasihakan tidak memakan buah kurma, kerana ini akan menambah keparahan cirit birit yang dideritai. Boleh mengakibatkan muntah-muntah.
6) Kekejangan usus perut. Kurma kaya dengan sumber zat-zat makanan termasuk beberapa jenis vitamin, zat galian, protein dan serat isi kurma. Semua ini untuk membina kesihatan tubuh. Tambahan pula, kurma juga kaya dengan zat potassium. Sekiranya kurma dimakan berlebihan, zat-zat yang berlebihan ini dikhuatiri boleh menganggu sistem penghadaman usus perut dan boleh menyebabkan kekejangan usus.
7) Sesak dada. Ada juga orang yang merasa sesak didada atau nafas menjadi kurang selesa setelah memakan buah kurma. Meskipun tidak membahayakan kesihatan tetapi ini adalah salah satu dari kesan-kesan sampingan apabila kita memakan buah yang berserat.
8) Allergi. Kajian sains ada juga menunjukkan bahawa terdapat allergi pada sesetengah orang yang memakan buah kurma. Seandainya terdapat allergi sebaiknya mendapat nasihat doctor sebelum memakan buah kurma.
9) Sendawa. Meminum setelah memakan buah kurma selalunya akan menyebabkan sendawa. Berhati-hatilah agar tidak dianggap kurang sopan apabila sendawa dhadapan orang ramai.
Demikianlah tentang beberapa kesan sampingan dari memakan buah kurma. Permakanan buah kurma pada keseluruhannya adalah sangat baik untuk kesihatan tubuh. Namun, sekiranya kesan sampingan menjadi serious pada sebilangan orang, disarankan mendapat nasihat doctor terlebih dahulu sebelum terus memakannya!!!
Kurma, sebutan di kalangan warga nusantara. Tamar, sebutan di kalangan bangsa Arab. Date, sebutan Inggeris.
Kurma adalah buah dari sejenis tumbuhan palma. Nama saintifiknya “Phoenix Dactylifera”. Tergolong dari spesis Arecaceae (Phoenix); sepertimana kelapa sawit, enau (kabung, kawung, eret, peluluk), salak (snake fruit), kelapa laut (palmyra) dan beberapa banyak lagi.
Kebanyakan pokok kurma tumbuh di negara-negara Timur Tengah dan Afrika Utara. Pembekal terbesar dunia didahului oleh Mesir, Iran, Arab Saudi, Amerika, Algeria, Iraq, Sudan, Oman, Libya, Tunisia, Cina, Morocco, Yamen, Nigeria, Turkey, Qatar, Mauritania, dan Chad. Israel juga tidak ketinggalan.
Jangka hayat sepohon kurma dari 60 tahum hingga ke 200 tahun.
Dewasa ini, pokok-pokok kurma semakin giat di tanam secara komersial/dibudidaya besar-besaran di serata pelusuk dunia; seperti Amerika Syarikat, Mexico, Brazil, Argentina, Afrika Selatan, Australia, Namibia, Sepanyol dan Itali.
Dipercayai kurma berasal dari daerah Teluk Parsi, Ditanam sejak era Mesopotamia hingga ke era Mesir kuno, seawal 4000 BCE. Petunjuk-petunjuk arkeologi pula menyatakan kurma telah menjadi makanan asasi negara-negara Timur Tengah sejak 6000 BCE yang lalu. Dizaman Mesir kuno kurma juga diproses sebagai arak.
Sehingga kini, kurma menjadi makanan utama dikalangan penduduk negara-negara Arab dan juga di kalangan umat islam. Malahan dikalangan warga rumpun nusantara, kurma sudah menjadi makanan yang digemari.
Dari kacamata Barat, kurma seolah-olah menjadi simbol makanan umat islam.
Kurma, Al-Qur’an dan Sunnah Rasulullah SAW
Kurma mengandungi pelbagai khasiat dan kegunaan. Di dalam Al-Quran, terdapat 21 ayat yang menyebut tentang kurma.
Kurma Ajwah |
Rasulullah SAW pernah bersabda: "Sesiapa yang memakan 7 biji kurma ajwah dia akan terkawal daripada kejutan syaitan dan sihir pada hari itu".
Sabda Rasulullah SAW lagi: "Berilah makan buah kurma kepada isteri-isteri kamu yang hamil, kerana sekiranya wanita hamil itu memakan buah kurma, nescaya anak yang bakal dilahirkan akan menjadi anak yang penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya."
Rasulullah SAW menganjurkan umat islam berbuka puasa dengan buah kurma sebagaimana sabdanya daripada Anas RA bermaksud: "Rasulullah SAW berbuka puasa dengan beberapa biji buah kurma sebelum sembahyang. Sekiranya tiada terdapat kurma, maka Baginda akan berbuka dengan beberapa biji anggur. Sekiranya tiada anggur, maka Baginda meminum beberapa teguk air.” (Hadis riwayat Ahmad)
Diriwayatkan oleh Syaidatina Aishah RA yang menjelaskan, kurma mengandungi ubat. "Jika sesiapa yang selalu makan kurma akan dihindari daripada terkena racun yang dimakan."
Rasulullah SAW juga bersabda: "Rumah yang tidak ada kurma di dalamnya, akan menyebabkan penghuninya kurang sihat".
Jenis-jenis Kurma
Kurma terdiri dari berbagai-bagai jenis. Ada yang mengatakan beratus jenis. Ada juga yang mengatakan lebih dari seribu jenis. Tidak dapat dipastikan berapa jenis kurma sebenarnya. Jenis yang terkenal, mempunyai kualiti tinggi dan bernilai komersial, antaranya seperti berikut:
Aabel | tumbuhan lazim di Libya. |
Ajwah | Madinah, Saudi Arabia. Kurma Nabi. |
Amer Hajj | Iraq; isi kurma ini tebal dan lembut, kulit tipis, nama julukan "kurma tetamu” kerana sering disajikan untuk tetamu. |
'Abid Rahim | Sudan dan Nigeria; di Nigeria disebut “Dabino”, sering disajikan untuk berbuka puasa. |
Baraqah | Saudi Arabia. |
Barakawi | Sudan. |
Barhee/Barhi | umumnya dari rantau Teluk Parsi; bentuknya agak bulat sedikit lonjong, berwarna kuning keemasan ketika setengah matang dan kecoklatan ketika matang; lembut, isinya tebal dan enak rasanya. |
Bireir | Sudan. |
Datça | Turki, banyak tumbuh di utara Turki, daerah Mediteranian. |
Deglet Noor | Terkenal di Libya, Aljazair, Amerika Syarikat dan Tunisia. Di Tunisia, kurma ini tumbuh di perdalaman oasis dan diutamakan untuk eksport. Kurma ini agak kering dan tidak terlalu manis. Mendapat nama kerana bahagian tengahnya berwarna keemasan ketika di sinar matahari. |
Dayri (kurma 'Biara') | selatan Iraq; bentuknya panjang, ramping, warna hampir hitam dan isinya lembut. |
Empress | California, USA dari biji benih 'Thoory' dari Algeria. Bentuknya besar, lebih lembut dan lebih manis daripada 'Thoory', sebahagian atasnya berwarna terang dan sebahagian bawahnya berwarna coklat. |
Ftimi atau 'Alligue' | Perdalaman oasis Tunisia. |
Holwah/Halawi/Halwa | isinya lembut, rasanya sangat manis bagai halwa, bentuknya kecil dan sederhana. |
Haleema | Libya (Haleema berasal dari nama seorang wanita). |
Hayani Mesir | (Hayani berasal dari nama seorang lelaki), berwarna merah pekat hampir kehitaman dan isinya lembut. |
Iteema | Aljazair. |
Khajur | India/Pakistan. |
Kenta | Tunisia. |
Khadrawy (bermaksud 'hijau') | tanaman yang diistimewakan oleh kebanyakan bangsa Arab, isinya lembut dan warnanya sangat gelap. |
Khalasah | Saudi Arabia; sangat digemari kerana sederhana manisnya, sesuai untuk orang kebanyakan. Dikenali juga sebagai 'Khlas'. Banyak terdapat didaerah 'Huffuf' (Al-Aqsa) dan 'Qatif' dibahagian Timur Saudi Arabia (daerah Al-Sharqheyah). |
Khastawi (Khusatawi) | Iraq; isinya lembut kenyal, rasanya seperti sirup dan berukuran kecil, selalu disajikan sebagai hidangan. |
Maktoom | Saudi Arabia, Mesir, Iraq, sekarang ditanam/budidaya di California, USA; bentuknya besar, berwarna merah kecoklatan, berkulit tebal, isi lembut, manisnya sederhana. |
Menakbir | buahnya besar dan cepat matang. |
Medjool/Mujhoolah | Morocco, Saudi Arabia, Jordan, Palestin dan Israel, sekarang ditanam di USA; buahnya besar, manis dan banyak mengandung air. |
Migraf (Mejraf) | Yamen; bentuknya besar, berwarna keemasan. |
Mgmaget Ayuob | Hoon, Libya. |
Mishriq | Sudan dan Saudi Arabia. |
Mozafati | Iran, juga dikenali sebagai "Kurma Bam Mozafati" (nama sebuah kota diIran); warnanya gelap, isinya lembut, manis bila buahnya berukuran sederhana, kurma ini dimakan ketika masih segar kerana tidak tahan lama. |
Nabtat-seyf | Saudi Arabia. |
Rotab | Iran; berwarna gelap dan isinya lembut. |
Sag‘ai | Saudi Arabia. |
Saidi | Libya; isinya lembut, sangat manis. |
Sayer | berwarna oren kecoklatan, berukuran sederhana, isinya lembut dan kenyal. |
Sekkeri | Sekkeri (bermaksud bergula, nama dari perkataan “sugar” ), jenis yang paling mahal. Kulit berwarna coklat tua, isinya sangat lembut, rasanya sangat manis. |
Sellaj | Saudi Arabia. |
Tagyat | Libya. |
Tamej | Libya. |
Thoory/Thuri | populer di Algeria; jenis kering, berwarna coklat kemerahan apabila di awet, kulitnya berkeriput, isinya manis, agak keras dan rapuh, rasanya manis dan kekacangan. |
Umeljwary | Libya. |
Umelkhashab | Saudi Arabia; kulit merah terang, rasanya manis kepahitan, isinya putih kental. |
Zahidi | ukurannya sederhana, lonjong, berwarna terang emas kecoklatan, buahnya yang hampir kering, sangat manis. |
Zaghloul | Kulit berwarna merah tua, panjang dan sangat rangup ketika segar, gulanya begitu tinggi sehingga melekit didalam mulut ketika dimakan. Jenis yang exclusive di Mesir, menjadi symbol kebanggaan bangsa Mesir. |
Khasiat Kurma
Dikalangan warga rumpun nusantara yang mencakupi lebih kurang 300 juta umat, kurma sudah menjadi bahan makanan yang digemari. Buah kurma boleh dimakan, sama ada mentah mahu pun ranum. Buahnya tahan lama untuk disimpan. Boleh juga dibuat jus, jem, kek, atau diadun dengan makanan-makanan lain sebagai hidangan penambah kelazatan.
Kurma juga mempunyai banyak khasiat. Amat sesuai bagi orang-orang yang mementingkan kesihatan. Amat sesuai dijadikan sebagai salah satu makanan harian. Amat sesuai bagi tumbesaran kanak-kanak. Dan amat sesuai pada wanita yang sedang hamil dan sesudah melahirkan bayi (bersalin).
Amnya; kandungan karbohidratnya tinggi, sekitar 60% ke 70%, kandungan proteinnya antara 1.8% hingga 2.0%. Manakala kandungan gulanya terutama glukos, fruktos dan dextros dari 50% hingga 57%.
1) Analisa Kandungan Nutrien Kurma
Kurma juga mengandungi berbagai vitamin penting, seperti vitamin A, K, thiamin, riboflavin, niasin, folates, asid pantothenik dan pyridoxine. Selain itu, buah kurma termuat juga berbagai zat phyto seperti vitamin B-kompleks. Juga zat galian/gizi lain seperti zat kalsium, copper, besi, magnesium, manganese, phosphorous,zinc, potassium dan sodium, dan juga asam nikotinat dalam jumlah memadai.
Semua zat-zat makanan yang terdapat didalam buah kurma, menjadikan ia sebagai makanan berkhasiat tinggi untuk kesihatan tubuh manusia.
2) Kurma Mengandungi Gula Fruktos, Glukos dan Dextros
Isi buah kurma yang mentah dan segar adalah lembut dan mudah dicerna kedalam tubuh. Gula yang terkandung didalam buah kurma seperti fruktos, glukos dan dextros dapat diserap secara lansung kedalam tubuh untuk digunakan sebagai tenaga. Zat-zat gula ini sudah diolah secara semulajadi/alami dan tidak membahayakan kesihatan.
Justru, buah kurma sangat sesuai dimakan ketika berbuka puasa atau sahur pada bulan Ramadhan. Juga sangat baik untuk diamalkan sebagai makanan hari-harian.
3) Serat Isi Kurma Baik Untuk Kesihatan Jantung Dan Usus
Kurma bebas kolesterol. Disegi kesihatan, dengan ketiadaan kolesterol amat baik untuk meredakan tekanan darah tinggi.
Isi buah kurma berserat. Serat isi kurma ini sangat berguna kerana bertindak menghindar suatu unsur yang dinamakan “kolesterol LDL” yang terdapat didalam badan, dari terus melekat ke pembuluh darah. Kolesterol LDL ini sebenarnya berperanan sebagai pembawa protein didalam pembuluh darah. Akan tetapi, apabila jumlah kolesterol LDL terlalu tinggi, ia akan melekat pada pembuluh darah. Saluran pembuluh darah menjadi semakin menyempit. Lama kelamaan aliran darah jadi terhalang. Apabila aliran darah terhalang, organ-organ penting seperti jantung tidak dapat menerima bekalan darah yang mencukupi. Akibatnya, jantung atau organ-organ lain tidak dapat berfungsi dengan sempurna. Situasi ini akan meningkatkan risiko serangan sakit jantung secara tiba-tiba.
Justru, serat isi kurma amat berguna kerana ia akan menghakis kolesterol LDL dari terus melekat dan bertumpuk pada pembuluh darah. Dengan cara begini, serat isi kurma bertindak membantu melancarkan aliran darah ke seluruh organ-organ didalam tubuh. Kurma adalah anti-serangan jantung.
Serat isi kurma juga baik untuk mengurangkan risiko sembelit. Serat isi kurma berfungsi melawaskan perut pada penderita sembelit, terutamanya pada wanita yang sedang hamil, kerana kebanyakan wanita hamil kerapkali menderita sembelit. Serat ini bertindak memecahkan makanan yang terkumpul didalam usus. Dengan demikian, makanan yang tekumpul akan lebih mudah bergerak untuk dihadam dan dicerna oleh usus perut. Kurma adalah anti-sembelit dan anti-kanser usus.
4) Kurma Mengandungi Anti-Oxidan Tannins
Kurma mengandungi anti-oxidan “Flavonoid Polyphenolic” seperti beta-carotene, crypto-xanthin, lutein dan zeaxanthin; singkatnya dikenali sebagai “tannins”. Tannins adalah unsur yang bertindak sebagai anti-oxidan semulajadi/alami, anti-bakteria, anti-kulat/jamur untuk kesihatan usus. Juga anti-jangkitan/penularan, anti- radangan dan anti-pendarahan. Tannins menjadi unsur membina dayatahan tubuh dari serangan pelbagai jenis penyakit. Kerana adanya tannins ini membuat rasa kurma mentah dan segar dimakan agak pahit dan masam.
Antioxidan tersebut ini berperanan melindungi sel-sel tubuh dan organ-organ didalam tubuh dari “oxygen free radicals”. Oxygen free radicals ini terjadi dimana sel-sel didalam tubuh terbentuk secara tidak sempurna; ketidak-sempurnaan ini boleh merosakkan kadar protein dan lemak didalam tubuh, boleh menyebabkan beberapa jenis kanser kepada usus besar, prostat, payudara, organ peranakan, paru-paru dan pancreas. Bahkan, boleh menjejaskan DNA manusia. Justru, kurma adalah anti beberapa jenis kanser.
Sementara zeaxanthin pula penting untuk kesihatan mata. Zeaxanthin diserap oleh retina mata. Bertindak sebagai anti-oxidan dan berfungsi sebagai pelindung pada silauan cahaya pada mata. Juga, melindungi dari kekejangan otot dan kekedutan kulit.
5) Kurma Kaya Vitamin A
Buah kurma kaya Vitamin A (mengandungi 149 IU per 100 g).
- Vitamin A juga sangat baik untuk kesihatan mata.
- Vitamin A juga diperlukan untuk memelihara lapisan-lapisan kulit agar menjadi sihat.
- Vitamin A juga membantu menyihatkan paru-paru dan gusi, melindungi dari gejala serangan kanser paru-paru dan gusi.
Buah kurma mengandungi kumpulan vitamin B-kompleks yang sempurna, dan juga vitamin K.
Vitamin B-kompleks berfungsi untuk mengendalikan metabolisma karbohaidrat dan mengawal kadar gula dan asid berlemak didalam tubuh untuk akhirnya digunakan sebagai tenaga. Unsur-unsur vitamin B-Kompleks seperti pyridoxine (vitamin B-6), niacin, asid pantothenic dan riboflavin menyumbang kepada kelancaran sistem metabolism ini.
Vitamin K pula diperlukan oleh tubuh untuk mengendali kecairan atau kepekatan darah dan juga untuk metabolisma tulang agar menjadi sihat dan tidak rapuh.
7) Kurma Juga Mengandungi Zat-zat Galian
Buah kurma juga mengandungi zat-zat galian seperti kalsium, manganese, copper, besi dan magnesium.
Kalsium ini adalah zat galian yang penting bagi pertumbuhan dan memelihara tulang dan gigi yang sihat. Sangat penting untuk pergerakan otot-otot, darah membeku apabila berdarah dan sistem saraf yang sihat.
Zat manganese pula diperlukan oleh tubuh bertindak bergandingan dengan enzim anti-oxidan “superoxide dismutase”. superoxide dismutase adalah sejenis enzim yang membina sel-sel tubuh dan sel-sel kulit agar sihat dan tegang, agar tidak cepat kekedutan.
Zat copper diperlukan oleh tubuh dalam pengeluaran sel-sel darah merah.
Zat magnesium diperlukan untuk pertumbuhan tulang. mencegah dari tulang menjadi rapuh/osteoporosis.
Buah kurma kaya kandungan zat besi (0.90 mg/100 g ). Zat besi diperlukan untuk membina sel-sel darah merah. Sel-sel darah merah ini berfungsi membawa zat-zat makanan keseluruh tubuh. Justru, buah kurma adalah anti kekurangan darah merah/anemia.
8) Kurma Juga Mengandungi Zat Elektrolyte, Seperti Potassium dan Sodium
Potassium adalah zat yang penting didalam pembentukan sel-sel dan cairan didalam tubuh, yang menyumbang kepada kelancaran tekanan darah dan degupan jantung.
Justru, potassium baik untuk melindungi dari serangan jantung dan perbagai komplikasi jantung.
9) Kurma Sangat Baik Untuk Wanita Hamil
Dengan adanya kandungan vitamin-vitamin, zat-zat galian yang penting yang sangat diperlukan oleh tubuh, maka buah kurma adalah amat sesuai untuk wanita yang sedang hamil dan selepas bersalin.
Dengan memakan buah kurma, otot-otot peranakan menjadi lebih kuat, mempermudah proses bersalin, dan mengurangkan pendarahan sewaktu dan selepas bersalin.
Unsur zat besi dan kalsium yang terdapat di dalam buah kurma adalah unsur yang paling tinggi bagi menambah susu ibu. Bagi ibu-ibu yang mempunyai masalah kekurangan susu, maka dengan memakannya dapat menggalakkan pertambahan kandungan susu. Ada kajian menunjukkan bahawa anak yang disusui oleh ibu yang selalu memakan buah kurma, akan mempunyai daya tahan dari serangan pelbagai penyakit semasa hayatnya.
10) Kurma Boleh Dimakan Dalam Pelbagai Bentuk
Buah kurma boleh dimakan dalam berbagai bentuk. Samada dalam bentuk buah segar, buah-buahan kering, dibuat jus, kek kurma atau berbagai lagi.
Kurma boleh dicampur dengan susu kambing atau lembu/sapi, yoghurt atau dengan roti atau butter untuk menmbahkqan keenakan apabila memakannya.
Ada juga kurma disajikan bersama badam dan madu. Kurma dibuang bijinya dan diganti dengan kacang tanah, badam atau gajus bagi menambahkan keenakan.
Ada juga buah-buah kurma direndam semalaman kedalam susu kambing kemudian diblend bersama madu dan serbuk buah pelaga untuk kesihatan danmenambah tenaga.
Perhatian !!!
1) Kurma mengandungi tyramin. Tyramin adalah suatu unsur yang selalunya terdapat didalam keju atau daging yang tersimpan lama. Sesiapa yang mengambil ubat monoamine oxidase (MAO) untuk meredakan tekanan darah tinggi perlu menghindar dari memakan kurma, kerana tyramin boleh bertindak balas pada ubat MAO ini, mengakibatkan tekanan darah tinggi akan lebih meningkat dan boleh mengancam nyawa. Tyramin juga boleh menyebabkan migraine.
2) Boleh meningkatkan kadar gula didalam tubuh. Kurma kaya dengan zat gula. Gula-gula ini tidak membawa akibat buruk pada orang yang sihat. Akan tetapi, pada penderita sakit kencing manis/diabetes dinasihatkan jangan memakan buah kurma atau jus kurma, kerana ini akan menambah risiko kadar gula yang semakin tinggi didalam tubuh. Boleh mendatangkan kesan yang lebih serious.
3) Kerosakan pada gigi. Sesudah memakan kurma, adalah penting menggosok gigi. Buah kurma yang sudah masak ranum akan melekit pada celah-celah gigi. Kerana kandungan gulanya yang tinggi, ini boleh menyebabkan kerosakan pada gigi.
4) Kurang baik pada orang yang mengamalkan “diet”. Bagi orang yang sedang mengamalkan diet untuk melansingkan tubuh, tidak digalakkan memakan buah kurma terlalu banyak. Kandungan gula yang tinggi didalam buah kurma, meskipun semulajdi/alami, namun akan sedikit sebanyak mempengaruhi pertambahan berat badan.
5) Tidak dinasihatkan bagi penderita Cirit Birit. Orang yang sedang menderita cirit birit dinasihakan tidak memakan buah kurma, kerana ini akan menambah keparahan cirit birit yang dideritai. Boleh mengakibatkan muntah-muntah.
6) Kekejangan usus perut. Kurma kaya dengan sumber zat-zat makanan termasuk beberapa jenis vitamin, zat galian, protein dan serat isi kurma. Semua ini untuk membina kesihatan tubuh. Tambahan pula, kurma juga kaya dengan zat potassium. Sekiranya kurma dimakan berlebihan, zat-zat yang berlebihan ini dikhuatiri boleh menganggu sistem penghadaman usus perut dan boleh menyebabkan kekejangan usus.
7) Sesak dada. Ada juga orang yang merasa sesak didada atau nafas menjadi kurang selesa setelah memakan buah kurma. Meskipun tidak membahayakan kesihatan tetapi ini adalah salah satu dari kesan-kesan sampingan apabila kita memakan buah yang berserat.
8) Allergi. Kajian sains ada juga menunjukkan bahawa terdapat allergi pada sesetengah orang yang memakan buah kurma. Seandainya terdapat allergi sebaiknya mendapat nasihat doctor sebelum memakan buah kurma.
9) Sendawa. Meminum setelah memakan buah kurma selalunya akan menyebabkan sendawa. Berhati-hatilah agar tidak dianggap kurang sopan apabila sendawa dhadapan orang ramai.
Demikianlah tentang beberapa kesan sampingan dari memakan buah kurma. Permakanan buah kurma pada keseluruhannya adalah sangat baik untuk kesihatan tubuh. Namun, sekiranya kesan sampingan menjadi serious pada sebilangan orang, disarankan mendapat nasihat doctor terlebih dahulu sebelum terus memakannya!!!
No comments:
Post a Comment