0

Wednesday, March 27, 2013

Spirulina, "Superfood" Sepanjang Zaman!!!

Spirulina: serbuk, kapsul & tablet
Spirulina merupakan makanan unggul (“superfood”) sepanjang zaman!!! Merupakan makanan ‎dari alam semulajadi/alami, bukan “synthetic” yang terhasil dari ciptaan makmal sains. Spirulina ‎adalah ‎‎“cyanobacteria”, jenis rumpai seni (microalgae) yang wujud sejak 3.5 billion tahun dahulu. ‎‎Sifatnya membiak di dalam air. ‎

Sejarah spirulina sebagai makanan, sudah lama. ‎Masyarakat Afrika memakannya sejak ‎abad ke-9 Empayar Kanem, di biak secara tradisional ‎di dalam Tasek Chad (Republik Chad, ‎Afrika Tengah). ‎Kaum Aztecs (Mexico/Mesoamerica), membiaknya di dalam Tasek ‎Texcoco ‎hingga ke abad 16. Selalunya, spirulina dijadikan kepingan kering, di buat bubur ‎dan sebagainya. ‎Spirulina sudah sebati dengan kehidupan masyarakat Afrika, ‎Timur Tengah dan Mesoamerika.‎

Sekitar 1940, seorang saintis Perancis menemui dan mula mengkaji ‎pembiakan spirulina di Tasek ‎Chad dan persekitaran. Natijahnya, pembiakan spirulina yang pertama ‎dan terbesar terbina seawal ‎‎1970an, dikendalikan oleh Sosa Texcoco, sebuah syarikat Perancis. Di ‎awal 1979, eksport ‎berkembang ke negara Jepun and USA. Di awal 1990an spirulina menjadi sangat terkenal sebagai ‎makanan kesihatan.‎


Spirulina kini  di biak di serata dunia secara ‎komersial, menjadi makanan kesihatan untuk warga ‎dunia; dalam bentuk tablet, kepingan ‎kering, serbuk berkapsul atau tanpa kapsul dan berbagai. Ia ‎juga dijadikan makanan tambahan kepada ‎ternakan air seperti ikan dan ternakan ‎ayam, itek dan ‎sebagainya. Rumpai seni spirulina warnanya hijau-kebiruan, terdiri dari berbagai jenis. Dua (2) ‎spesis yang kini sering di biak secara ‎komersial di merata dunia: Arthrospira platensis and ‎Arthrospira maxima. Pengeluar ‎terbesar adalah Amerika Syarikat seperti Earthrise Nutritionals ‎California (USA), dan ‎Cyanotech, Hawaii (USA); Parry Nutraceuticals (India); Boonsom Farm ‎‎(Thailand); Hainan ‎Island (China); Taiwan dan beberapa negara lagi.‎

Spirulina Padat Nutrien.Spirulina di sebut superfood kerana ia ‎padat nutrien. Kandungan nutriennya berbagai, penuh khasiat untuk membina kesihatan tubuh. ‎


Kandungan Nutrien Spirulina

Kandungan proteinnya sangat tinggi, mengandungi asid amino yang sempurna, berbanding ‎dengan makanan asli lain, termasuk daging binatang, ikan, susu ‎tepung dan segar, kacang, telur, ‎atau bijiran.‎

Ia juga padat dengan berbagai jenis vitamin dan zat gizi/galian. Kaya dengan beta-karotin, ‎vitamin B-12 dan B kompleks, zat besi yang mudah ‎diserap (10 kali lebih banyak dari ‎kebanyakan makanan yang selalunya mengandungi zat besi). Spirulina juga padat kalsium. ‎

‎Di samping kandungan vitamin dan zat gizi, ia kaya dengan pigmen, poli-sakkarida, ‎dan jenis ‎nutrien-nutrien lain yang berkhasiat untuk kesihatan. ‎Tubuh manusia memerlukan asid lemak ‎utama “EFA”. Spirulina mengadungi 4 - 7% lemak lipid, dan ‎kebanyakannya adalah EFA. Dan ‎banyak lagi khasiat-khasiat untuk kesihatan yang terdapat di dalam ‎spirulina.‎ Spirulina telah diperakui sah sebagai makanan di Eropah, Jepun dan kebanyakan ‎negara di dunia. ‎Pada tahun 1981 “United States Food and Drug Administration” telah memperakui ‎bahawa ‎spirulina adalah sumber protein, beberapa jenis vitamin dan zat gizi dan ‎boleh di pasarkan sebagai ‎supplemen makanan. Spirulina telah diberi status GRAS ‎‎(Generally Recognized as Safe) iaitu ‎‎"selamat untuk di makan". ‎

* Protein. Spirulina kaya dengan protein, kira-kira 60% (51–71%) protein asli yang mudah ‎di ‎hadam.‎

‎Protein terdiri dari berbagai jenis asid amino. Terdapat 2 kelompok asid amino: asid amino ‎perlu ‎‎(essential) dan asid amino tak perlu (non-essential). Asid amino essential tidak mampu ‎dihasilkan ‎sendiri oleh tubuh, perlu dibekalkan kepada tubuh melalui bahan makanan. Bagi ‎asid amino non-‎essential, tubuh mampu menghasilkannya sendiri, dengan syarat asid amino essential bertindak ‎bersama nitrogen dari bahan makanan yang di makan. Sesuatu protein itu ‎di anggap sempurna ‎apabila mengandungi kesemua 18 atau lebih jenis asid amino (‎essential dan non-essential)‎ . Dan ‎kandungan protein di dalam spirulina adalah sempurna, yakni ‎melebihi 18 jenis asid amino yang ‎diperlukan oleh tubuh. ‎ ‎

Tubuh memerlukan asid amino dalam kadar tertentu. Sekiranya kurang salah satu atau lebih ‎jenis ‎asid amino, tubuh tidak mampu menggunakan semua asid amino yang dibekalkan. ‎oleh kerana ‎spirulina mengandungi kesemua jenis asid amino ‎(essential dan non-essential)‎ yang ‎diperlukan ‎oleh tubuh, maka sangat baik apabila tubuh dapat dibekalkan sekali gus melalui satu bahan ‎makanan. Dengan demikian, sel-sel tubuh dapat lansung ‎menggunakanya bagi menghasilkan ‎enzim, hormon, kimia otak, dan berbagai bagi memenuhi kehendak ‎metabolisma tubuh. ‎

Berikut adalah senarai asid amino yang terdapat di dalam beberapa jenama spirulina yang ‎terkenal; ‎

‎• asid aspartik - membekal karbohaidrat kepada sel-sel tubuh untuk dijadikan tenaga.‎
‎• asid glutamik - membekal glukos kepada sel-sel otak untuk dijadikan tenaga. ‎
‎• alanine - memperteguh dinding-dinding sel tubuh. ‎
‎• arginine - penting untuk tumbesaran kanak-kanak dan remaja belasan tahun, terutama untuk ‎kesuburan lelaki (air mani mengandungi 80% arginine); juga bertindak me-nyah racun di dalam ‎darah. ‎
‎• cysteine & cystine - menyihat pancreas untuk menstabil kadar gula di ‎dalam darah, dan terlibat ‎dalam metabolisma karbohaidrat. ‎
‎• ethionine - mencerna lemak dan lipid bagi menyihatkan organ hati, juga ‎sebagai anti-stress ‎menenangkan saraf. ‎ ‎• glycine - membekal tenaga dan oxygen ke dalam sel-sel tubuh.‎
‎• histidine - penting untuk tumbesaran kanak-kanak, terutama memantapkan sistem saraf ‎dan ‎organ pendengaran. ‎ ‎• isoleucine - perlu untuk tumbesaran tubuh yang saksama, ‎menambah kebijaksanaan berfikir dan ‎mengimbangi nitrogen di dalam tubuh. ‎
‎• leucine - pemangkin kepada fungsi otak, menambah kemantapan otot.‎
‎• lysine - meng-utuh sistem kekebalan tubuh di dalam darah, melancar sistem ‎pengaliran darah ‎dan mengendali sel-sel agar berkembang secara normal. ‎
‎• phenylalanine - perlu untuk kelenjer "thyroid" menghasilkan "thyroxine" bagi ‎meransang kadar ‎metabolisma tubuh.‎ ‎• proline - pemula kepada asid glutamik.‎
‎• serine - membina lapisan dinding berlemak di sekeliling serat saraf sebagai ‎pelindung.‎
‎• taurine - memperteguh otot jantung, memperbaiki penglihatan, menghalang ‎kemerosotan ‎penglihatan; merupakan bahan utama pada cecair "bile" yang dihasilkan ‎oleh hati untuk mencerna ‎lemak. ‎
‎• threonine - memperbaiki fungsi usus dalam pencernaan. ‎
‎• tryptophane - mempertingkat penggunaan vitamin B, sebagai penenang emosi dan perawat ‎saraf. ‎
‎• tyrosine - melambatkan proses penuaan, kemerosotan sel-sel dan rambut beruban; melindungi ‎kulit ‎dari cepat berubah warna atau terik sinaran matahari (sunburn), dan mengurangkan ‎rasa ‎lapar. ‎
‎• valine - mempertingkat kemampuan berfikir dan tindak-balas otot. ‎ ‎

* Zat Gizi/Galian. Spirulina kaya dengan berbagai zat gizi/galian; yang terdiri dari gizi ‎utama dan gizi kelumit (trace ‎minerals). Perbedaan antara keduanya ialah jumlah yang diperlukan ‎oleh tubuh; gizi utama banyak ‎diperlukan oleh tubuh, manakala gizi kelumit memadai sedikit ‎untuk keperluan tubuh. Tubuh tidak ‎mampu menghasilkan zat galian, perlu diperdapat dari bahan ‎makanan.‎

Kenapakah zat gizi penting? Zat gizi (utama dan kelumit) sangat penting untuk memelihara ‎kesihatan, ‎perkembangan mental dan fizikal tubuh secara keseluruhannya. Zat gizi menjadi ‎komponen asas ‎kepada hampir semua aspek dan fungsi tubuh - seperti enzim dan penghadaman; ‎penghasilan ‎hormon; pembinaan tulang, gigi, tisu-tisu lembut, otot, darah; sel-sel ‎saraf, tulang dan ‎tubuh; penghantaran maklumat melalui sistem saraf; pengaturan and pengaliran cecair tubuh dan ‎tahap ‎pH; tindak-balas otot dan pergerakan; kelahiran dan tumbesaran; penggunaan nutrien dan ‎tenaga, ‎dan sebagainya. ‎

Zat gizi tidak membekalkan tenaga atau protein kepada tubuh, tetapi menjadi pemangkin kepada ‎‎tindak-balas biologi tubuh, bilasaja tenaga dan protein hendak digunakan. Apa jua jumlah vitamin ‎‎yang di makan setiap hari tidak akan bererti tanpa adanya zat gizi yang mencukupi untuk ‎bertindak sebagai pemangkin. Justru, zat gizi ‎sangat ‎penting untuk tubuh terus kekal hidup secara ‎normal.‎

‎7 zat gizi utama yang penting untuk tubuh manusia ialah: kalsium, phosphorus, potassium, ‎‎magnesium, khlorida, sodium, dan belerang (sulphur). Sodium, potassium, dan khlorida juga ‎‎dikenali sebagai electrolyte utama.‎

‎• kalsium - yang terbanyak diperlukan oleh tubuh; penting untuk pertumbuhan ‎dan kesihatan ‎tulang dan gigi; juga terlibat dalam penghantaran maklumat dari otak ke ‎otot-otot.‎
‎• phosphorus - kedua yang terbanyak diperlukan oleh tubuh; berada pada setiap sel-‎sel tubuh; ‎bersama kalsium, ia membina ketumpatan tulang, membantu memecah ‎karbohaidrat, penggunaan ‎vitamin B3 (niacin) dan B2 (riboflavin).‎
‎• potassium - penting bagi memelihara kesaimbangan electrolyte di dalam tubuh; ‎berada pada ‎rambut, kuku dan kulit; kekurangan boleh menyebabkan jantung tiba-tiba ‎berhenti berdenyut ‎‎(cardiac arrest), darah tinggi, keresahan, dan kelesuan.‎
‎• magnesium - membantu percernaan dan penyerapan vitamin C, B dan protein; kekurangan ‎‎boleh menimbulkan masalah kepada otot seperti kekejangan, dan denyut jantung tidak ‎menentu.‎
‎• khlorida - berperanan penting di segi perkembangan tubuh; berada dalam seluruh cecair tubuh; ‎mengatur pengaliran cecair dalam dan ‎luar sel-sel; mengimbangi tahap asid dalam tubuh; ‎menghantar maklumat dari ‎sistem saraf.‎
‎• sodium - iaitu garam, mudah di perdapat dalam banyak makanan; mengatur kandungan darah, ‎tekanan darah, kesaimbangan ‎cecair tubuh, dan pH; memelihara otot-otot dan saraf untuk lancar ‎berfungsi; ‎berperanan penting dalam proses tumbesaran dan ‎perkembangan tubuh; tubuh ‎memerlukan ‎sedikit garam untuk berfungsi, terlalu banyak garam akan menambah tekanan darah ‎tinggi (risiko serangan jantung, ‎penyakit berkaitan saluran jantung, dan ginjal). ‎
‎• belerang (sulfhur) - penting untuk semua sel-sel; sebagaimana potassium, ia berada ‎di rambut, ‎kuku dan kulit; selalunya berada bersama protein; amat berguna untuk me-nyah racun di dalam ‎tubuh; meng-utuh ‎sistem kekebalan tubuh; menghalang kesan penuaan, juga penyakit-penyakit ‎yang ‎berkaitan dengan penuaan seperti arthritis; perlu bagi menghasilkan collagen untuk ‎‎kesegaran dan keanjalan kulit; penting pada penggunaan protein, biotin juga ‎vitamin B1; menjadi ‎sebahagian dari struktur kimia asid amino jenis methionine, cysteine, ‎taurine and glutathione.‎

Terdapat banyak zat kelumit di dalam spirulina. Meskipun sangat sedikit zat kelumit yang ‎diperlukan ‎oleh tubuh, namun sangat bermakna untuk kehidupan. Tubuh manusia memerlukan ‎beberapa ‎dozen jenis zat kelumit untuk membolehkan sistem enzim berfungsi, dan beberapa ‎fungsi lain di dalam tubuh. Terdapat setengah produk spirulina menyatakan ada mengandungi ‎hampir 100 jenis zat kelumit. ‎

Berikut adalah zat gizi kelumit yang terperdapat di dalam spirulina: Aluminium, Antimony, ‎‎Arsenic, Barium, Beryllium, Bismuth, Boron, Cadmium, Caesium, Cerium, Chromium, Cobalt, ‎‎Copper, Dysprosium, Erbium, Europium, Fluoride, Gadolinium, Gallium, Germanium, Gold, ‎‎Hafnium, Holmium, Iridium, Iron, Iodine, Lanthanum, Lead, Lithium, Lutetium, Manganese, ‎‎Mercury, Molybdenum, Neodymium, Nickel, Niobium, Osmium, Palladium, Platinum, ‎Pluminium, ‎Praseodymium, Rhenium, Rhodium, Rubidium, Ruthenium, Samarium, Scandium, ‎Selenium, ‎Silicon, Silver, Strontium, Tantalum, Tellurium, Terbium, Thallium, Thorium, Thulium, ‎Tin, Titanium, ‎Tungsten, Uranium, Vanadium, Ytterbium, Yttrium, Zinc, Zirconium. ‎

Manfaat sebahagian darinya adalah seperti berikut:‎

‎• boron - menambah kemampuan tubuh menggunakan kalsium, magnesium dan vitamin D; ‎‎menghalang kalsium dan magnesium dari terhakis keluar melalui air kencing; membantu ‎fungsi ‎otak dan pengamatan; membantu mengurangkan kesakitan waktu kedatangan haid ‎dan gejala ‎menopaus; memelihara kesihatan tulang dan mengurangkan gejala arthritis.‎
‎• kromium - perlu untuk metabolisma gula dan lemak; memelihara kestabilan kandungan ‎gula; ‎bersama dengan unsur-unsur lain, mengawal insulin dan enzim-enzim lain; berada ‎di seluruh ‎tubuh tetapi banyak terdapat di dalam hati, ginjal, spleen dan tulang; kekurangan ‎akan ‎menyebabkan “hyperglycemia” (tinggi kandungan gula di dalam plasma darah).
‎‎• kobalt - merupakan sebahagian dari molekeul vitamin B12; perlu bagi menghasilkan sel ‎darah ‎merah dan menghalang anemia (gejala pucat dan kekurangan darah). ‎
‎• tembaga (copper) - perlu bagi menghasilkan hemoglobin, sel-sel darah merah dan tulang; ‎‎membantu menghasilkan elastin dan collagen sebagai ejen penyembuhan; perlu bagi ‎menghasilkan ‎‎“noradrenaline” iaitu penghantar maklumat di dalam saraf; bila terlalu banyak tembaga, zinc dan ‎vitamin C akan berkurangan, dan ‎sebaliknya; kekurangan mengakibatkan lemak bertambah di ‎dalam ‎darah, memekatkan darah.‎
‎• fluorine - merupakan sebahagian dari komponen tulang dan gigi; bermanfaat menghalang ‎‎kerosakan gigi.‎ ‎• iodine - perlu bagi kelenjar "thyroid" menghasilkan hormon (seperti thyroxine, thyroxin) ‎untuk ‎menukar lemak menjadi tenaga, untuk membina tulang, menyihat kulit, kuku, rambut dan gigi; ‎menstabil ‎berat badan dan mengawal tahap kolesterol; terdapat juga rujukan menyatakan iodine ‎‎membantu menghalang kanser payudara dan rahim.‎
‎• besi - membantu penghasilan hemoglobin (pigmen pembawa oxygen di dalam sel-sel ‎darah ‎merah), kekurangan sering berlaku pada wanita hamil. ‎
‎• manganese - bersama dengan zinc, mengaktifkan sistem enzim; mempertingkat aktiviti ‎‎‎“acetylcholine” iaitu penghantar maklumat di dalam saraf; membantu menstabil ‎kandungan gula ‎dalam darah. ‎
‎• molybdenum - merupakan komponen kepada 3 jenis enzim - sulfite oxidase, xanthine ‎oxidase ‎dan aldehyde oxidase. Sulfite oxidase ialah sejenis enzim yang memecah sulfite ‎yang terdapat ‎dalam protein makanan yang di proses kimia dan ubat-ubatan; sekiranya ‎sulfite tidak dipecahkan, ‎akan menyebabkan tompokan keracunan, mengakibatkan tubuh ‎ber- allergi, pernafasan ‎bermasalah dan asma. Xanthine oxidase dan aldehyde oxidase terlibat ‎dalam penghasilan protein ‎dan bahan genetik. Kekurangan pada orang dewasa selalu ‎dikaitkan dengan mati pucuk ‎‎“impoten”, dan masalah gigi dan gusi. ‎
‎• selenium - memantabkan jantung; menghalang proses penuaan, radikal bebas, kesan ‎keracunan ‎‎“carcinogens”. ‎
‎• silicon - juga disebut silica asli; jangan keliru, ia bukan silicone, kerana ‎silicone ialah ciptaan ‎manusia dari bahan industri polymer; mengutuh ‎sistem kekebalan tubuh; mengekal kesihatan dan ‎kekuatan tulang, cartilage, tendon ‎dan dinding-dinding pembuluh darah arteri; bermanfaat untuk ‎merawat allergi, panas dada ‎dan tekak dan penyakit gusi; perlu untuk mengekal kesihatan kuku, ‎rambut dan kulit; tahap ‎silicon semakin berkurangan apabila semakin meningkat usia, justru ‎silicon perlu sentiasa dibekalkan sebagai anti-penuaan. ‎
‎• zinc - berperanan utama kepada tindak-balas 30 jenis lebih enzim, memberi kesan positif kepada ‎kesihatan mental, kulit, fungsi prostat dan kesembuhan. ‎

*Vitamin. Metabolisma tubuh memerlukan vitamin-vitamin. Spirulina mengandungi banyak ‎jenis ‎vitamin. Vitamin A (Pemula-Vitamin A seperti beta-karotin dan sebagainya), vitamin B-‎kompleks; ‎vitamin B1 (thiamine), B2 (riboflavin), B3 (nicotinamide), B6 (pyridoxine), B8 ‎‎(inositol), B9 (folic acid), ‎vitamin C, vitamin D, vitamin E, dan vitamin K. ‎‎

‎• Vitamin A - beta-carotene, iaitu pemula vitamin A, sangat banyak di dalam spirulina, ‎melebihi ‎‎10 kali ganda dari "carrot"; perlu untuk pertumbuhan dan perawatan tisu-tisu ‎tubuh; melindungi ‎lapisan tisu lembab di dalam mulut, hidung, kerongkong dan ‎paru-paru, mengurangkan jangkitan ‎kuman; melindungi ‎dari kecemaran melalui angin/udara; memelihara kulit agar anjal, segar, ‎tidak ‎mudah dijangkiti kuman; memperbaiki penglihatan yang kabur dan buta malam; ‎membantu ‎pembinaan tulang dan gigi. ‎‎
‎• B1 (thiamine) - enzim gandingan bagi memecah karbohaidrat; mengawal kandungan glukos ‎‎dalam darah; kekurangan menyebabkan tubuh lemah, saluran darah ke jantung mudah rosak, ‎‎perut buncit/boroi; paling parah boleh menyebabkan kematian, critical toxemia (akibat gumpalan ‎karbohaidrat yang tidak dapat dipecahkan menjadi tenaga). ‎‎
‎• B2 (riboflavin) - kekurangan sering dialami oleh kebanyakan orang; penyebab kepada gejala ‎‎cataract, kabur penglihatan, mata berair dan masalah kulit tak terkawal.‎‎
‎• B3 (niacin) - penting untuk kesihatan otak, berkesan mengurangkan kadar kolesterol. ‎‎
‎• B5 (asid pantothenik) - perlu untuk kelenjar adrenal (berkaitan dengan ginjal); bertindak ‎bersama ‎kolesterol dan vitamin C, bagi menghasilkan "cortisone" and steroid lain bagi ‎menanggani ‎tekanan fizikal dan mental; kekurangan menyebabkan allergi, mudah jangkitan dan ‎‎kemerosotan tubuh seperti arthritis and rheumatism. ‎‎
‎• B6 (pyridoxine) - telibat dalam pemecahan dan pencernaan protein; melindungi kesihatan ‎‎jantung, mengurangkan bengkak dan menstabilkan tahap hormon kaum wanita. Dr. Carl ‎Pfeiffer ‎‎- bahawa B6, bersama dengan zat galian zinc boleh merawat penyakit ‎kekalutan ‎otak/keperibadian "schizophrenia".‎‎
‎• B7 (biotin) - sejenis enzim yang membawa keluar gas beracun "carbon monoxide" sewaktu ‎metabolisma ‎karbohaidrat; berpenanan sebagai enzim gandingan dalam pencernaan vitamin B-‎‎kompleks. ‎‎
‎• B 8 (inositol) - memelihara kesihatan hati dan membantu me-nyah-toksin “carcinogens” yang ‎berlebihan ‎terutama pada hormon kaum wanita; menstabil kadar ‎kolesterol; bersama dengan ‎choline, membantu hati menggunakan inositol bagi menghasil ‎lecithin. Inositol adalah vitamin ‎yang kedua terbanyak terdapat di dalam tubuh, selepas ‎niacin. Kajian terkini menunjukkan ‎inositol dengan biotin, mengurangkan keguguran ‎rambut. ‎
‎• B9 (asid folik) - penting untuk pembinaan hemoglobin dan sel-sel darah merah; ‎kekurangan ‎boleh mengakibatkan gejala anemia (kurang darah/pucat), lembab atau bantut ‎tumbesaran, ‎masalah kulit dan rambut cepat beruban.‎‎
‎• B12 (cobalamin) - sejenis vitamin yang paling sukar di perdapat dari sumber tumbuhan; penting ‎untuk kesihatan sel-‎sel darah merah terutama kepada sumsum tulang, sistem saraf dan tisu; ‎kekurangan mengakibatkan anemia, kemerosotan saraf, nyanyok, keletihan melampau dan ‎kekalutan otak/keperibadian (seperti schizophrenia).
[Badan-badan dan pertubuhan seperti ‎American Dietetic Association ‎and Dietitians of Canada dan juga jurnal-jurnal perubatan masih ‎berpendapat spirulina bukan sumber jitu ‎B12, kebanyakan vitamin B12 di dalam spirulina adalah ‎berjenis “analogue” iaitu unsur yang tidak aktif kepada tindak-‎balas biologi tubuh]. ‎‎‎
‎• Vitamin C - penting untuk kesihatan gigi, gusi dan tulang; membantu menyembuh luka dan ‎‎kecederaan, parut tisu, dan retak tulang; menghalang kurap, jangkitan kuman, selsema; ‎‎menguatkan pembuluh darah; memudahkan penyerapan zat besi; perlu bagi menghasilkan ‎‎collagen, sebagai pelekap kepada pembinaan sel-sel atau penggabung tisu; ‎antioksidan yang ‎sangat berkesan; menghalang nitrate (dari asap rokok, sawang (smog), daging ‎bakar) bertukar ‎menjadi bahan penyebab kanser. ‎Menurut Dr. Lines Pauling - vitamin C akan mengurangkan ‎risiko beberapa jenis kanser. ‎‎
‎• Vitamin D - mempertingkat penyerapan dan kegunaan kalsium dan phosphorous yang ‎‎diperlukan untuk pembinaan tulang dan gigi; memelihara sistem saraf yang stabil dan ‎tindak kerja ‎jantung yang normal. ‎‎
‎• Vitamin E (tocopherol) - melindungi kesihatan jantung dan saluran-saluran darah ke jantung, ‎mempertingkat kemampuan sel-sel menyerap oxygen, and melambat penuaan. ‎‎
‎• Vitamin K - sangat penting untuk pembekuan darah sewaktu luka atau cedera; perlu bagi tubuh ‎menggunakan kalsium untuk ‎membina dan menumpatkan tulang.‎‎

*Asid Lemak. Asid lemak dalam spirulina adalah kira-kira 7% dari beratnya; sangat kaya ‎dengan EFA; Omega-3 (ALA, SDA, ‎EPA, dan DHA), dan Omega-6 (LA, GLA, dan AA). ‎‎

Tubuh manusia menggunakan asid lemak dari bahan makanan untuk membina tisu-‎tisu dan untuk ‎fungsi-fungsi tertentu di dalam tubuh. ‎‎Spirulina juga mengandungi asid lemak yang bermanfaat ‎untuk kesihatan tubuh.‎

Kumpulan utama asid lemak yang sangat diperlukan oleh tubuh dikenali sebagai EFA (“essential” ‎fatty acids) iaitu asid lemak poli tak ‎tepu. Disebut "essential" kerana tubuh tidak mampu ‎menghasilkannya, perlu dibekalkan melalui ‎bahan makanan. EFA terdiri dari 2 keluarga asid ‎lemak i.e. Omega-3 dan Omega-6. Asid lemak ‎Omega-3 terdiri dari asid alpha-linolenik (ALA), ‎asid stearidonik (SDA), asid eicosatetraenoik (ETA), asid ‎eicosapentaenoik (EPA), asid ‎docosahexaenoik (DHA). Omega-6 pula terdiri dari asid linoleik (LA), asid gamma-‎linolenik ‎‎(GLA), asid dihomogamma-linolenik (DGLA), asid arachidonik (AA), asid docosapentaenoik ‎‎(DPA).‎‎

EFA adalah lemak yang bermanfaat untuk penyembuhan. Tubuh manusia sangat memerlukannya ‎‎untuk kesihatan jantung, sistem saraf, sistem kekebalan tubuh, dan untuk perkembangan otak ‎‎‎(otak manusia mengandungi kira-kira 80% lemak).‎

EFA juga dikenali sebagai Vitamin F. ‎Sebahagiannya digunakan oleh tubuh untuk menghasilkan ‎‎“prostaglandins”, sejenis hormon yang ‎mengatur tekanan darah dan keanjalan pembuluh darah. ‎EFA juga terlibat dalam pernafasan setiap ‎sel-sel, dan sebagai ejen pengangkut oxygen. EFA ‎memberi kesan pada rambut, kulit, kuku, ‎dan memecah kolesterol dalam darah.

Salah seorang pengkaji, Dr. Horrobin menyatakan kekurangan EFA sering berlaku pada bio-‎kimia ‎tubuh, merupakan faktor utama timbulnya banyak penyakit pada tubuh. Kekurangan EFA akan ‎memberi kesan negatif pada sistem saraf, sistem kelenjar (endocrine), dan kekebalan tubuh. GLA ‎‎umpamanya, terbukti berkesan merawat banyak penyakit parah seperti kekaburan mata, penyakit ‎‎kulit dan kencing manis. Kajian perubatan ‎menunjukkan bahawa dengan permakanan GLA yang ‎mencukupi akan membantu penyakit ‎arthritis, jantung, perut buncit/boroi, tekanan perasaan yang ‎tak karuan, kesan penuaan, dan ‎schizophrenia.‎


* Nutrien Phyto. Spirulina juga mengandungi banyak pigmen yang berwarna warni. ‎Pigmen ini juga ‎berkhasiat. Ia berguna bagi melaksanakan proses metabolisma pada keseluruhan ‎tubuh. Tanpanya, ‎tindakbalas enzim lembab sehingga boleh memudaratkan sel-sel tubuh. ‎‎

Kira-kira setengah dari pigmen spirulina yang berwarna kuning/oren adalah karotenoid; iaitu zat ‎phyto yang sangat penting bagi kesihatan. Karotenoid merupakan anti-oksidan yang sangat ‎‎berkesan. Kelompok karotenoid, antaranya: Alpha-carotene, beta-carotene, zeaxanthin, ‎‎chlorophyll-a, echinenone, Lutein, Licopene, Cryptoxanthin, Phycocyanin, Echinenone, ‎‎Astaxanthin, xanthophyll myxoxanthophyll, canthaxanthin, diatoxanthin, 3'-hydroxyechinenone, ‎‎beta-cryptoxanthin dan oscillaxanthin, phycobiliproteins c-phycocyanin dan allophycocyanin. ‎

Banyak kajian menunjukkan bahawa nutrien phyto ‎boleh mengurangkan risiko kanser. ‎Zeaxanthin yang terdapat di dalam spirulina ‎sangat baik bagi mempertingkat kesihatan mata dan ‎otak, zeaxanthin ini banyak tekandung ‎di dalam retina mata. ‎‎

Chlorophyll pula kadangkala disebut “darah hijau. Strukturnya hampir sama dengan hemoglobin. ‎‎Bezanya ia mempunyai ion magnesium sebagai paksi, manakala hemoglobin ion zat besi. ‎‎Chlorophyll terkenal sebagai ejen pembersih dan me-nyah racun. Ia juga menghasilkan ‎enzim ‎yang diperlukan untuk metabolisma tubuh. Spirulina mempunyai 1% chlorophyll, salah satu ‎yang ‎terkaya yang dibekalkan oleh alam semulajadi, dan Chlorella pula mempunyai 2 - 3%.‎‎

* Karbohaidrat & Poli-sakkarida. Spirulina mengandungi 15 - 25% ‎karbohaidrat dan gula. Poli-sakkarida adalah jenis karbohaidrat yang kompleks. Ia adalah polimer ‎yang dibina-cantum oleh ‎banyak mono-sakkarida. Karbohaidrat utama adalah ‎"rhamnose" and ‎‎"glycogen". 2 jenis poli-sakkarida yang mudah di serap oleh tubuh dengan hanya ‎menggunakan ‎sedikit insulin. Spirulina memberi tenaga segera, tanpa membebani organ pancreas. ‎‎

Menurut kajian sains, poli-sakkarida di dalam spirulina yang dikenali sebagai “immunlina”, ‎bertindak ‎mengaktifkan T-cells “monocytes” dan “macrophages” iaitu ejen pembunuh kuman dan ‎‎menghapus racun. ‎‎

Bahaya Spirulina  ialah apabila ia dihasilkan tanpa sepenuhnya mematuhi ‎piawaian dan ‎kawal-selia pembiakan yang diiktiraf oleh badan atau pertubuhan kesihatan dunia. ‎Spirulina yang di biak dengan kawal-selia rapi dapat menjamin mutu nutrien tetap terpelihara dan ‎tidak tercemar. ‎

Keracunan. Terdapat berbagai spesis rumpai "algae ‎cyanobacteria", melebihi 60 jenis yang ‎berdaftar pada 2012. Sebahagian dari spesis ini ‎menghasilkan toksin; seperti microcystins, ‎BMAA, dan sebagainya. Toksin ini dihasilkan oleh ‎spirulina beracun yang bercampur dan ‎membiak dengan spirulina tidak beracun. Apabila pembiakan spirulina tanpa kawal-selia yang ‎rapi, dikhuatiri akan tercampur dengan spirulina beracun, menjadikan produk spirulina tersebut ‎tercemar. ‎

Badan Piawaian Spirulina
Ada lapuran dan kajian bahawa supplemen spirulina ‎yang dikeluarkan oleh beberapa syarikat ‎telah dicemari toksin microcystins. Meskipun kadarnya ‎sangat sedikit, microcystins boleh ‎memudaratkan perut dan usus penghadaman. Pada jangkamasa ‎panjang, akan menyebabkan ‎risiko kanser, terutama kanser hati. Justru, sikap para pengeluar ‎spirulina yang kurang ‎pemantauan, ‎kawal-selia tidak ketat, tidak mematuhi piawaian antarabangsa tidak akan menjamin ‎para pengguna selamat dari kecemaran spirulina. Natijahnya, manfaat kesihatan yang diharapkan, ‎namun sebaliknya ‎membahayakan kesihatan pengguna. ‎

Kebimbangan lain ialah kecemaran logam ‎beracun di dalam spirulina. Spirulina menyerap zat-zat ‎gizi utama dan kelumit sewaktu membiak di dalam air. Zat-zat ini kemudiannya akan diserap oleh ‎tubuh ‎manusia. Apa juga zat gizi yang terkandung di dalam spirulina bergantung kepada di mana ‎ianya ‎di biak dan jenis air ia hidup membiak. ‎‎Menurut suatu lapuran dari “Chinese State Food ‎and Drug Administration”, ‎supplemen sprulina yang dipasarkan di dalam negara China, ‎menunjukkan kecemaran yang tinggi ‎oleh racun "lead" dan "mercury". ‎

Justru, adalah dinasihatkan agar para pengguna membeli spirulina dari pengeluar yang sudah ‎diiktiraf "selamat untuk di makan" oleh badan antarabangsa!!! ‎

Jenama-Jenama Spirulina Yang Diiktiraf ‎Selamat. Terlalu banyak ‎jenama-jenama spirulina yang berada di pasaran harini. ‎Masing-masing dengan formula dan ‎keunggulannya yang tersendiri. ‎‎‎Banyak yang murah-murah, ‎mudah di terima-beli. Dan ada yang agak mahal. Sebaiknya, pilihlah jenama spirulina keluaran ‎syarikat pengeluar yang sudah diiktiraf oleh badan kesihatan antarabangsa menurut piawaian-piawaian tertentu, untuk mengelak dari ‎sebarang bahaya kecemaran dan keracunan!!!

Food and Drug Administration telah menganugerahkan sijil GRAS (Generally Recognized As ‎Safe), sijil yang selamat untuk di makan ke atas spirulina yang dihasilkan oleh;‎‎‎

‎1.‎ syarikat-syarikat dari Amerika - Cyanotech, Earthrise, RFI; dan‎‎
‎2.‎ syarikat dari India - Parry Pharmaceuticals. ‎‎‎

Istilah spirulina “organic” dengan "all natural"‎‎‎. Terdapat 2 label ‎yang perlu difahami sebelum membeli apa jua jenama spirulina. Label yang dipamerkan oleh ‎produk spirulina, samada perkataan “organic” ‎atau "all natural".‎

Kebanyakan produk-produk spirulina dari Amerika, seperti syarikat Cyanotech Corp, Hawaii ‎‎(dibawah label Nutrex dan lain-lain), produk ini tidak mempunyai label ‎atau sijil "Organic" tetapi ‎‎“All Natural". Bererti spirulina jenis ini tidak di biak secara organik. ‎Pembiakannya "all natural" ‎bergantung kepada baja kimia. Ianya tidak diperakui oleh piawaian “Organic”. Justru, ianya ‎disebut sebagai “All Natural". ‎‎‎Namun, jenama-jenama terkenal spirulina dari USA seperti Cyanotech's All Natural Raw ‎Hawaiian Spirulina Pacifica, ‎bebas GMO (genetically modified organism), di biak dalam ‎suasana air tawar yang bersih dan air ‎laut dalam yang mengandungi zat-zat asli. Pembiakannya ‎sangat terkawal dari kecemaran, tidak ‎menggunakan pembajaan beracun herba atau serangga, dan ‎menggunakan teknologi proses ‎dingin “cold processed” dan proses pengeringan Ocean Chill™ ‎bagi membentuk tablet agar ‎kandungan nutrien tidak musnah, tetap terpelihara di dalam ‎pembotolan gelas yang ber-vacuum.‎ Demikian juga dengan jenama dari Earthrise Nutritionals ‎California.


Manakala label "Organic" bererti produk yang dihasilkan tidak lansung bergantung kepada baja ‎kimia. Umpamanya, syarikat Parry Nutraceuticals berpusat di India selatan, yang ‎menerima 4 sijil pengiktirafan piawaian organik utama - USDA NOP ‎‎(National Organic Program) oleh IMO, (Institute of Marketecology) Switzerland, Naturland dari ‎Germany, Ecocert and OCIA - USA. Juga mematuhi piawaian kesihatan USFDA, Jepun and ‎Eropah.‎ Disahkan di bawah piawaian program US Pharmacopeia dan ‎pengesahan dari GRAS yang membolehkan syarikat ‎tersebut melabelkan ke atas produk serbuk spirulina sebagai "USP Ingredient Verified Mark", ‎bererti kualiti produk syarikat ini adalah kekal suci, dan bebas dari kecemaran, kimia, zat-zat ‎galian dan baja fertilizer yang dihasilkan menurut paiwaian organik yang telah ditetapkan. ‎Spirulina NOW Foods Organic Spirulina dan Swanson Brand of Organic Spirulina (tablet) ‎adalah dari Parry Nutraceuticals. Banyak lagi syarikat-syarikat pengeluar yang ‎mengambil spirulina dari Parry Nutraceuticals. ‎



Samada “All Natural" atau "Organic", masing-masing mempunyai keistimewaannya!!!



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...